Kako je ovaj osnivač krenuo sa 411 dolara u banci do 23 miliona dolara vrijednog cvijeta

Christina Stembel bila je posvećena dizanju svog biznisa cvjetnih buketa i unapređenju industrije. Ali to je bio cilj koji ju je skoro koštao svog novca.

Godine 2010. Christina Stembel je imala svrab. Željela je pokrenuti biznis koji je bio masivan, ali održiv, brzo rastući, ali podignut. Ona se usredsredila na cvetne bukete, osnivajući Farmgirl Flowers sa ciljem da pređe na tržišnu dominaciju FTD-a i ProFlowers-a. (Drugi novajliji iz San Francisca, kao što su BloomThat i Bouqs Co., ušli su na teren kasnije.) Za Stembela, lansiranje bez spoljne investicije bilo je prirodno, ali manje od dve godine, njeni bankovni računi su bili prazni i ona je izbačena iz nje njena kućna kancelarija. Srećom, baš kao što je situacija postala strašna, dobila je neočekivani znak da će se stvari okrenuti. – Rečeno je Christine Lagorio-Chafkin

Došao sam iz zemlje u Indijani, gde je uzgoj kukuruza i soje bio od vitalnog značaja za opstanak zajednice. Kada sam izašao u San Francisko, volio sam gradsku kulturu pokretanja – da su pojedinci samo uzimali bilo koju industriju koja se nije promijenila za najmanje 20 godina i preispitala je, čineći je boljom. Htio sam u: Imao sam oko pet poslovnih ideja tjedno. Želeo sam da to bude nešto što sam mislio da ima zaista pozitivan uticaj u svetu, i želeo sam da rešim problem na nov način. Ali takođe sam želeo da budem u mogućnosti da pokrenem bootstrap.

Imao sam $ 49,000. Stalno sam se vraćao u poljoprivredu. Znao sam da je u Kaliforniji cvijeće bilo veliki segment poljoprivrede sve do ranih devedesetih. Cvetni buketi su ogromna industrija sa slomljenim modelom koji niko nije došao i prekinuo više od 20 godina. Mrzio sam cijelo iskustvo – i dosadan krajnji proizvod – kad bih poslao mojoj mami cvijeće. Znao sam da to mogu bolje, za mlađe, pametnije potrošače. Dao sam sebi ili dvije godine ili dok mi ne ponestane novca da vidim da li će uspjeti. Svi za koje sam znala mislili su da sam lud – ali mislim da su i oni bili oslobođeni jer sam mogao prestati pričati o njihovim ušima o poslovnim idejama. Probudila bih se u 3 ujutro i otišla na tržnicu cvijeća. Donela bih cveće kući, i radila sa stola u trpezariji. Prostor je bio oko 100 kvadratnih metara. Ja sam od YouTubea naučio kako da obrađujem cvijeće, a onda sam napravio cvjetne aranžmane koje bih želio primiti. Onda bih cijelo popodne išao u kafiće grad sa buketima. Ako bi mi kafić pustio da stavim buket, pored njega sam stavio marketinške kartice. Vraćala bih se svake sedmice i vidjela koliko je kartica prije nego što sam odlučila da li je vrijedno izlaganja drugog aranžmana. Pet Starbucksovih prodavnica u najgušće naseljenim područjima San Francisca upravljalo je gotovo svim mojim ranim poslovima.


CREDIT: Courtesy Farmgirl Flowers

Nisam imao marketinški budžet za prve dvije godine. Tako sam svake večeri odlazio na dva ili tri događaja umrežavanja, takođe sa buketom i kartama, i pitao da li mogu da ih stavim na registracioni sto ili na recepciju. Sve je to bilo samo u gerilskom stilu, sa nekim marketingom od usta do usta. Nakon godinu i po dana, ostalo mi je samo 411 dolara u banci. Bilo je stvarno mršavo. Čak sam prešao sa kafe na Lipton čaj jer je to bilo 6 centi po čajniku nego dolarima po šoljici. Onda je moj stanodavac, koji je bio korporativni advokat, saznao da vodim posao iz svog stana. Nije bilo teško reći: koristio sam svoje velike prozore kao improvizirani hladnjak za cvijeće kada je bilo hladno. Otvorio bih ih i blokirao zastorima za zamračenje tako da su cvijeće ostalo hladno. Morao sam da premestim posao – i jesam, ali sada sam morao da platim dve rente. Bilo je teško. Ali unajmio sam najmanji prostor na tržnici cveća u San Franciscu, i nekako pravo u to vreme uvećan za samo toliko da smo napravili prodaju koju sam trebao da platim račune. Nikada nisam uzeo nikakvo spoljno finansiranje, tako da svaki potez koji sam napravio mora odmah biti profitabilan.CREDIT: Courtesy Farmgirl Flowers

Nije prošlo mnogo vremena prije nego što smo prešli količinu buketa koju sam mogla napraviti u jednom danu, što je bilo oko 40 ili 50 godina. I to je bilo divno – ali i najstrašniji trenutak. Sada to nije samo „možda ne mogu mnogo jesti ove nedelje.“ Neko drugi se sada oslanja i na vas za život. U vreme kada sam bio prisiljen da preselim posao iz svog stana, krajem 2012. došlo je do sjajnog trenutka. Dok sam jedne večeri hodala do svog auta da uzmem neke bukete za isporuku, grupa žena me je vidjela i prešla. „Oh, jesu li to cvijeće Farmgirl ?!“ pitali su. Oni su mogli da vide po potpisu da ih zamotam. Rekao sam im da su Farmgirl, a jedan je rekao: „Volim Farmgirl!“ Ušao sam u auto, a onda sam samo iskrivio oči. Prvi put sam video da neko prepoznaje moj proizvod i moj brend. Znala je to samo po izgledu, a to je ono što sam oduvijek pokušavao osigurati da nas diferencira. Bio je trenutak kada Osećao sam da sam stvarno nešto postigao. Mislio sam, uspjet ćemo.

Prošle godine smo zaradili 23 miliona dolara. Imamo više od 100 ljudi koji rade sa nama, iz ogromnog skladišta u naselju Potrero. Šaljemo stotine buketa dnevno širom Sjedinjenih Država.

Facebook Komentari

Kommentar hinterlassen zu "Kako je ovaj osnivač krenuo sa 411 dolara u banci do 23 miliona dolara vrijednog cvijeta"

Hinterlasse einen Kommentar

E-Mail Adresse wird nicht veröffentlicht.


*