Selo u Nizozemskoj nema nijednu cestu, niti je stanovnici zele

Holandska Venecija – tako Nizozemci zovu malo selo Giethoorn u provinciji Overijsel. Kuće sa slamnatim krovovima, lijepe, uređena dvorista, mali kanali i tuzne vrbe koje se lagano njišu na vjetru – dobrodošli u najromantičnije mjesto u Nizozemskoj.

Ako želite da budete komšije u Giethoornu, zgrabite svoj punter, tipičan drveni čamac, i pustite mali motor u vodu i krenite na jedan od ovih divnih kanala.

Dobra ideja, zar ne? Nema dugog traganja za ključem od automobila, lagani povjetarac koji miluje lice i lagana kap vode koja zapljusne tokom voznje niz kanale – nisam mogao da zamislim ništa bolje. Dođite na mali izlet u Nizozemsku!

Giethoorn u Holandiji – Selo kao iz bajke

Bez automobila, idilično i neverovatno romantično – to je najbolji način da se opiše malo selo Giethoorn. Kanal Meandrira oko osam kilometara, ima više od 180 mostova i teško je propustiti broj brodova. Mnoge malih kanala prolaze duž kuća kroz skoro 2,600 stanovnika jake zajednice.

Iza tuznih vrba i usred predivnih vrtova naći ćete stare seoske kuće iz 18. i 19. vijeka, od kojih je većina obnovljena. Fotografije iz više od 100 godina starih novinskih članaka dokazuju da su kanali rano korišteni za transport ljudi i životinja.


Foto: De Aarde en haar Volken – 1900

Izlet brodom kroz selo

Ali zašto je selo Giethoorn bez automobila i šta je sa mnogim kanalima? Gradić u Nacionalnom parku Weerribben-Wieden nalazi se pored močvara. Kanali, koji se danas koriste za svakodnevni brodski saobraćaj, iskopani su iz močvare prije mnogo godina za transport treseta. Popularno gorivo bi se onda moglo brzo i lako transportovati u domaćinstva ili čak i izvan granica pokrajine Overijssel. Najbolji pregled kanala i lijepih kuća sa slamnatim krovovima mozete vidjeti na obilasku s vodičem. Međutim, oni koji vole da budu nezavisni mogu posuditi čamce sa malim elektromotorima i krstariti kanalima Giethoorna.

Holandska farma na kanalu?

Ako ste već očarani ovim slatkim nizozemskim selom, nastavite tražiti jeftin smještaj u Giethoorn. Na primjer, ako želite provesti nekoliko dana ovdje, mogu vam preporučiti malu seosku kućicu pored kanala, koja se, na primjer, može rezervirati od Airbnb-a od 31 € po noći. Odavde možete sami da zgrabite drveni čamac i istražite okolno područje ili gledate prolazak mještana i turista. Pa šta čekate? Spontano isplanirajte vikend izlet u prelijepu Giethoorn. Uostalom, ko može tvrditi da je živio na jednom od najromantičnijih mjesta u Evropi u pravoj kući sa slamnatim krovom?


Alternativno, mogu vam preporučiti prekrasne hotele u Giethoorn, koji su također idilično smješteni, nikako ne precijenjeni i ponekad čak i direktno opremljeni šik restoranom. Posebno je popularan, na primjer, Hotel de Harmonie Giethoorn, De Kruumte ili Hotel Restaurant de Pergola. Razmazili ste se za izbor! U svakom slučaju, bez obzira koji smještaj ili sezonu izabrali, to će za vas biti nezaboravan izlet.

Pravac u Giethoorn!

Zar to ne bi bilo spontano putovanje u Holandiju? U većini slučajeva možete iznajmiti bicikle i kanue, a u neposrednoj blizini postoje i odlične staze za aktivne turiste među vama. Giethoorn je udaljen samo 75 minuta vožnje od Amsterdama – tako da nema ništa na putu , niti gradske pauze u glavnom gradu Holandije! Konačno, guruov savjet: Čak i u Njemačkoj postoji sličan krajolik nalik bajki, kojeg prelaze kanali, takozvani tok, govor je iz Spreewalda, očaravajuće destinacije, koje su sasvim kratko udaljene od Berlina.

Facebook Komentari

Kommentar hinterlassen zu "Selo u Nizozemskoj nema nijednu cestu, niti je stanovnici zele"

Hinterlasse einen Kommentar

E-Mail Adresse wird nicht veröffentlicht.


*